Lachama North (6628) wciąż dziewicza

28.11.2018

Niestety niepowodzeniem zakończyła się nasz próba wytyczenia nowej drogi na północno-zachodniej ścianie dziewiczego Lachama North (6628), szczytu leżącego w mało popularnym rejonie Chanla Himal w zachodnim Nepalu. Nasz niewielki, karkonoski zespół (Marcin Rutek Rutkowski oraz Andrzej Sokół Sokołowski) działał od końca października do końca listopada. Niemal 3 tygodnie spędzone w bazie (4450 i powyżej) poświęciliśmy na szukanie przejścia przez dość skomplikowaną, kamienistą morenę; aklimatyzację (łącznie 2 wyjścia); transport sprzętu; lustrację ściany oraz całego masywu; last but not least na samo wspinanie. Pomimo dość niesprzyjających warunków w dolnej części ściany udało nam się sprawnie pokonać ponad połowę planowanej drogi, jednak w trakcie 3ga dnia wspinania – na wysokości ok 6tys – podjęliśmy trudną decyzję o odwrocie, spowodowaną bardzo silnym i zimnym wiatrem. Kontynuacja wspinaczki w tych warunkach gwarantowała praktycznie pewne odmrożenia stóp i rąk, których postanowiliśmy uniknąć.

Wyprawa nie odbyła by się bez finansowego wsparcie PZA oraz Fundacji Kukuczki.

Sprzętowo wspierali nas przyjaciele i znajomi z: LYOFOOD’a, FIXE, oraz tradycyjnie niezawodny wrocławski SKALNIK.

Marcin rutek Rutkowski, Andrzej sokół Sokołowski.