KRS 0000084062

Komunikat o przyznaniu dotacji w ramach Funduszu im.Andrzeja Zawady i Polskiego Himalaizmu Zimowego.

22.02.2012

W środę 15 lutego odbyło się spotkanie zarządu Fundacji, na którym dokonano rozdysponowania dotacji w ramach Funduszu im. Andrzeja Zawady i Polskiego Himalaizmu Zimowego. Jak zwykle zarząd kierował się zarówno wartością sportową zgłoszonych projektów, jak i poziomem sportowym samych wnioskodawców.

W bieżącym roku nadeszło 10 wniosków reprezentujących ogólnie dość wysoki poziom sportowy. Zarząd zdecydował o wsparciu 6 projektów i częściowo 7-go. Kwoty dofinansowań nie są może oszałamiające – wahają się w granicach 2-3 tysiące na osobę, jednak powinny stanowić istotne wzmocnienie finansowe poszczególnych wypraw. Kwoty dofinansowań zamieszczamy w załączonej poniżej tabeli, natomiast kilka słów komentarza wymagają:

1. Tamara Styś – zarząd zdecydował o wsparciu jej kwotą 3 tyś zł łącznie na obydwa projekty.
  2. Wyprawa Kongur Shan – dofinansowanie otrzymała jedynie Ola Dzik, ponieważ tylko ewentualne wejście kobiece będzie posiadało wysoki walor sportowy.
  3. Kaukaz Centralny – zarząd nie przyznał dofinansowania, jednak docenia dotychczasowy rozwój i poziom wspinaczkowy kolegów Grobela i Formickiego. Brakuje jednak w wykazach kolegów trudnych przejść tatrzańskich zimowych, uzasadniających przyznanie funduszy. Zarząd ma nadzieję, że w przyszłym sezonie koledzy uzupełnią swoje wykazy o zimowe przejścia tatrzańskie i ew. alpejskie o większej wartości sportowej, po skorzystaniu choćby z unifikacji PZA, stworzonej właśnie w celu wspierania takich zespołów.
  4. Kohe Tez – zarząd nie wsparł projektu i zwraca uwagę że kol. Tomasz Rojek otrzymuje już dofinansowanie w ramach PHZ.

Jednocześnie w ramach jednego z flagowych programów fundacji, czyli programu Polski Himalaizm Zimowy, przyznano na tym samym spotkaniu dofinansowanie wyprawie unifikacyjnej PHZ na Manaslu w łącznej wysokości 21 tys. zł dla 7 osób.

Wszystkim kolegom zarząd życzy powodzenia i sukcesów w realizacji ich projektów.

18 lutego 2012.

Rejon, kraj, cel, termin Skład wyprawy wnioskujący: Koszt na osobę  Inne dofinansowania Dofin. z F.Zawady
Karakorum, Baltoro Muztagh, Pakistan,Gashebrum I-8068m, pierwsze zimowe wejście nową drogą, 12.01-25.03.2012 G.Goschl, C.Hahlen, C. Suarez, A.Txikon, D.Załuski, N.Hussain, Tamara Styś 30 tys. zł środki własne, PZA 0zł, 1,5 tys. zł
Himalaje, Khumbu Himal, Nepal, Mount Everest-8848m, dr. normalną od pn, kwiecień-maj 2012 D.Załuski, Z.Waśkiewicz, R.Szymczak,W.Kukuczka Tamara Styś 60 tys. zł środki własne, sponsorzy, PZA 0 zł 1,5 tys. zł