VII Festiwal Górski - WONDÓŁ CHALLENGE

Aktualności >>

Wielkim krokami zbliża się kolejna edycja Festiwalu Górskiego Wondół Challenge. Już po raz siódmy, do Szczyrku zjadą się miłośnicy górskich przygód, którzy co roku chętnie odwiedzają festiwal dla wyjątkowej atmosfery i ciekawego programu.

W tym roku jedną z największych atrakcji będzie wystąpienie Tamary Lunger, światowej sławy włoskiej himalaistki, która w Polsce będzie gościć po raz pierwszy. Oprócz niej przed publicznością wystąpią też między innym: pierwszy polski zwycięzca Rajdu Dakar - Rafał Sonik- prywatnie wielki fan gór; legenda polskiego himalaizmu - Ryszard Pawłowski; szef programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera - Janusz Majer, Mistrzyni Świata i Europy w narciarstwie wysokogórskim oraz utytułowana biegaczka górska - Anna Figura.

Nie zabraknie też najlepszych filmów, w tym najnowszych z Banff Mountain Film Festival oraz wystaw fotografii. Co roku organizatorzy zapraszają też na warsztaty, chętni będą mieli w czym wybierać - obok warsztatów lawinowych i pierwszej pomocy, odbędą się warsztaty poprowadzone przez 8academy.pl, w trakcie których profesjonaliści m.in Janusz Gołąb podpowiedzą jak najlepiej przygotować się do górskich eskapad. Formę warsztatu będzie mieć też prelekcja Bogusława Kowalskiego - szkoleniowca PZA oraz specjalisty od bezpieczeństwa w górach.

Jak co roku, przy okazji festiwalu, organizowany będzie RMD Winter Run, który będzie jednocześni otwarciem sezonu Montrail Ligi Biegów Górskich 2016 (zapisy jeszcze trwają).

Tradycyjnie też nie zabraknie festiwalowego kiermaszu i przedszkola dla najmłodszych. Całe rodziny będą mogły też korzystać z okazji by w okazyjnej cenie wykupić widowiskowy lot śmigłowcowcem. Serdecznie zapraszamy, warto już zarezerwować sobie czas w pierwszy weekend marca. Więcej informacji www.wondol-challenge.pl oraz www.facebook.com/WondolChallenge

VII Festiwal Górski Wondół Challenge
04.03.2016 – 05.03.2016