Pomóżmy osieroconym dzieciom Temby – nepalskiego Szerpy, tragicznie zmarłego na stokach Lhotse.

Aktualności >>

Temba Szerpa miał 39 lat. Osierocił 3 dzieci.

Najmłodsza Lakpa Doma ma dopiero 3 lata. Jej brat Dawa Sgerpa skończył w tym roku 8. Najstarsza z trójki osieroconego rodzeństwa to Lucki Szerpa – 16 latka.

Matka dzieci zmarła w tragicznych okolicznościach ok 2 lata temu. Ojciec zginął tragicznie na Lhotse, jesienią tego roku.

Po śmierci ojca, prowadzenie domu i opieka nad rodzeństwem spadły na barki najstarszej Lucky, która jednocześnie próbuje kontynuować naukę w szkole. W czasie kiedy ona i jej 8 letni brat są w szkole, najmłodsza Lakpa pozostaje na podwórku bez opieki, pod "okiem" jedynie sąsiadów i innych dzieci. Cała trójka mieszka w wynajmowanym pokoju w Kathmandu, dwoje starszych dzieci uczęszcza do płatnych szkół - szkolnictwo publiczne w Nepalu praktycznie nie istnieje a tam gdzie istnieje jest na bardzo niskim poziomie.

Rozpoczynając zbiórkę na rzecz osieroconych dzieci Temby, nasza Fundacja chciałaby umożliwić im kontynuowanie nauki w obecnej szkole. Czesne wynosi ok. 60 USD miesięcznie. Zebrane pieniądze chcemy przeznaczyć również na pomoc Lucky Sherpie w utrzymaniu młodszego rodzeństwa i pokrycia kosztów wynajmu pokoju, w którym zamieszkała cała trójka.

Temba Szerpa był doświadczonym wspinaczem, znanym przewodnikiem wysokogórskim. Zginął tragicznie na ścianie Lhotse podczas tegorocznej, jesiennej, polskiej wyprawy na tę górę. Szczegóły zdarzenia: polskihimalaizmzimowy.pl

Każda, nawet najmniejsza przekazana kwota będzie wielką pomocą dla 3 osieroconych, nepalskich dzieci. Wpłat można dokonywać na stronie Fundacji, klikając w link: http://www.fundacjakukuczki.pl//pages/darowizna.php

a następnie wybierając wśród celów: „osierocone dzieci”.

Dla osieroconych dzieci można również przekazać 1 % swojego podatku za 2013 rok.

Patrycja Konopka

Ostatnie zmiany: 17.02.2014 o 08:45