O Fundacji

Zasady przekazywania 1% podatku opisane są w linku "Jeden procent"

Zasady dokonywania darowizn na rzecz Fundacji opisane są w linku "darowizny"

* * *

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego powstała w 1990 r. dla promowania działalności wspinaczkowej i eksploracyjnej Polaków w górach całego świata.

Z założenia najważniejszymi celami (które szczegółowo opisano w statucie) miała być pomoc przy organizacji wypraw, podejmowanie inicjatyw na rzecz bezpieczeństwa w górach, wreszcie popieranie wydawnictw służących promocji polskich dokonań górskich i upowszechnianie wiedzy o nich.

Pod statutem i aktami założycielskimi widnieją podpisy najwybitniejszych w tamtym czasie polskich himalaistów z Wandą Rutkiewicz (dziś już niestety nieżyjącą) na czele, ponadto podpisy przedstawicieli Polskiego Związku Alpinizmu, i najważniejszych Klubów Wysokogórskich w kraju.

Na Patrona Fundacji wybrano Jerzego Kukuczkę, który rok wcześniej zginął na południowej ścianie Lhotse, utrwalanie pamięci o Jego osiągnięciach czyniąc jednym z głównych celów statutowych.

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im Jerzego Kukuczki powstała aby nieść pomoc poszkodowanym w górach ale też  aby wspierać osoby bliskie tych, którzy w górach zostali na zawsze.

Wśród beneficjentów Fundacji znajdują się między innymi: Olga Morawska z dziećmi – wdowa po tragicznie zmarłym w 2009 r. Piotrze Morawskim, Sylwia Bukowicka wychowująca samotnie córeczkę Bartosza Tomaszewskiego, który zginął tragicznie w rejonie Mont Blanc w 2010 r., Paulina Kozub – żona tragicznie zmarłego w Alpach w 2011 r. Wojtka Kozuba - samotnie wychowuje córeczkę Natalkę.

W minionych latach Fundacja aktywnie prowadziła i prowadzi zbiórki pieniędzy z przeznaczeniem dla poszkodowanych w górach. Nasza pomoc trafiła m. in. do: Maćka Stańczaka, Wojtka Wenty, Artura Pierzchniaka i wielu innych.

Kontakt z Fundacją:

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki

00-087 Warszawa, ul. Corazziego 5/24

NIP 527-23-07-689

fundacjakukuczki@gmail.com

tel. +48 606 479 579  dyrektor Fundacji Jerzy Natkański

konto: 04 1160 2202 0000 0000 5515 5611

Fundacja jest organizacją pożytku publicznego zarejestrowaną w KRS pod numerem 0000084062.

Dane do wpłat darowizn na cele statutowe Fundacji z zagranicy:

Bank Millennium SA
ul. Stanisława Żaryna 2A