Dawniej byłem czynnym sportowcem: lekkoatletyka , tenis , wind surfing , narty a przede wszystkim góry i wspinanie .

Obecnie od 30 lat jestem chory na stwardnienie rozsiane i poruszam się na wózku inwalidzkim , mieszkam z mamą która ma 90 lat .

W skałkach i Tatrach wytyczyłem wiele nowych dróg , które na ówczesne czasy były jednymi z trudniejszych.

Prowadzę stronę ze starymi zdjęciami z gór z tamtych czasów -  lojanci.org

Zgromadziłem na niej już prawie dziesięć tysięcy zdjęć .

Pozwala mi ona przypomnieć sobie czasy , gdy byłem sprawny i patrzeć z optymizmem w przyszłość , że może to ponownie wróci , wstanę z wózka i pójdę choćby na najprostszą i krótką wycieczkę w górach , a może nawet będę w stanie zrobić jakąś łatwą drogę wspinaczkową.

Stronę tę prowadzę dla wszystkich kochających góry , tych starszych aby przypomnieli sobie jak było wtedy fajnie i młodszych aby zobaczyli kawał historii i także tych nie związanych z górami z myślą , że może zarażę ich moją pasją .

Będąc jeszcze zdrowym nie zdawałem sobie sprawy jaką wspaniałą może być prosta sprawa możliwości pójścia na spacer , myślę że jeszcze  to powróci .

Moje obecne leczenie i mojej mamy pochłania około 5000 złotych miesięcznie i aby było skuteczne powinno trwać przynajmniej dwa lata . Niestety nie jestem w stanie pracować i brakuje mi na to pieniędzy dlatego proszę Was o pomoc .  Każda nawet najmniejsza wpłata jest cenna .

Głupio mi i czuję się trochę jak żebrak , ale kiedyś jak byłem zdrowy to też starałem się pomagać potrzebującym . Mam nadzieję, że teraz Wy pomożecie mi. Zrzucając się na moje leczenie, zrobicie dobry uczynek, okażecie dobre serce i wsparcie bliźniego a tym samym poprawicie sobie nastrój i poczujecie się lepszymi .

Jest mi bardzo ciężko, mieszkam sam tylko z moją mamą , która ma 90 lat i nadal się mną opiekuje. Podziwiam ją za to, jest wyjątkową kobietą ale też brakuje jej już sił. Nie wychodzimy już w ogóle z domu. Zakupy przynosi nam sąsiadka. Czasem ktoś z opieki zajrzy, posprzątać. Ja jestem na wózku a mama nie ma go już siły pchać. Dużo czytam , interesuję się nowoczesnymi terapiami alternatywnymi , daję radę obsługiwać komputer ale bardzo potrzebuję wsparcia

Proszę udostępniajcie moje pismo możliwie co jakiś czas aby było cały czas w obiegu .

Z góry dziękuję przyjaciele

Rysiek Pilch