KOMU POMAGAMY

NASZE SKAŁY
„Nasze Skały” to akcja mająca na celu zachowanie dostępu do rejonów wspinaczkowych. Jej organizatorzy prowadzą czasem trudne rozmowy ze służbami ochrony przyrody i właścicielami terenów, na których mogą wspinać się miłośnicy tego sportu.

AKCJA KAŻDY MA SWÓJ EVEREST-BUDZYŃ
Gimnazjum im. Powstańców Wielkopolskich w Budzyniu realizuje projekt "Każdy ma swój Everest", objęty honorowym patronatem przez Polskie Towarzystwo Tatrzańskie i Fundację Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki. Projekt skierowany jest do młodzieży gimnazjalnej z gminy Budzyń.

POSZUKIWANIE ZAGINIONEJ KASI PAPIEŻ
Kasia zaginęła 31 lipca 2015 podczas ataku szczytowego na Kazbek - towarzyszący Kasi Kamil zatrzymał sie żeby założyć raki, Kasia poszła się rozejrzeć... Do tej pory nie wróciła.

Poszukiwania w sumie trwały ok. 10 dni, ani Gruzińscy, ani Polscy ratownicy nie znaleźli po niej śladu. „Dla nas jako rodziny ważne jest, aby kiedyś móc sprowadzić ciało Kasi do Polski. Gdy tylko pojawi się jakiś ślad poszukiwania zostaną wznowione, jednak aby mogły sie odbyć potrzebne będą środki finansowe” – dodaje brat zaginionej.

Fundacyjny Fundusz Pomocowy im.Krzysztofa Berbeki
Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im Jerzego Kukuczki powstała aby nieść pomoc poszkodowanym w górach ale również aby wspierać osoby bliskie tych, którzy w górach zostali na zawsze.

TATRY BEZ MŁOTKA, BAZA TATRZAŃSKA
Akcja Tatry Bez Młotka (TBM) powstała w wyniku zawarcia w 2004 r tzw. "Porozumienia tatrzańskiego", które określiło zasady współistnienia stylów sportowego i tradycyjnego na terenie Tatr. Dla eksploracji sportowej wyznaczono 3 ściany - grupę Mnicha, zach. Kościelca i pd. Zamarłej Turni. W pozostałych rejonach instalacja spitów na nowych drogach możliwa jest tylko "od dołu", zaś re-ekwipowanie istniejących dróg (czyli umieszczanie na nich spitów zamiast haków) akceptowalne jest tylko, jeśli nie narusza wymogów psychicznych drogi, zgodę wyraził (jeśli to możliwe) autor drogi, a ew. spity nie kolidują z przebiegiem innych dróg.

POMOC ARTUROWI PIERZCHNIAKOWI
Siedem lat temu wspinał się w Tatrach. Gdy partner zjeżdżał ze ściany, oderwał się hak, do którego była przymocowana lina. Artur zdołał złapać spadającego kolegę, sam jednak doznał poważnej kontuzji: z jego kręgosłupa zostały wyrwane cztery nerwy. Mimo przeszczepu, a potem długiej rehabilitacji ma ciągle niedowład prawej ręki od łokcia po palce.

PRO MEMORIA

POMOC RODZINIE MAĆKA BERBEKI