1%

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. J. Kukuczki jest organizacją pożytku publicznego (OPP), a tym samym nie prowadzi działalności komercyjnej. Stąd głównym źródłem finansowania prowadzonych przez nas projektów i akcji pomocowych są darowizny oraz wpłaty z tytułu 1% podatku. Sprawdź, jak łatwo możesz nam pomóc!

RAZEM MOŻEMY ZROBIĆ DUŻO WIĘCEJ!

WESPRZYJ FUNDACJĘ KUKUCZKI, PRZEKAZUJĄC 1% PODATKU NA:

1%

Co robimy i kogo wspieramy?

Fundacja Kukuczki od niemal 30 lat aktywnie promuje i wspiera – tak organizacyjnie, jak też finansowo – działalność wspinaczkową i eksploracyjną Polaków w górach całego świata. Kluczowym projektem, który wymaga ogromnych środków finansowych, jest bez wątpienia „K2 - Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera”, w ramach którego Polacy zawalczą o wejście na jedyny, niezdobyty zimą ośmiotysięcznik. Wyprawa narodowa na K2 odbędzie się prawdopodobnie na przełomie 2017/2018 roku.

Ze środków pozyskiwanych m.in. na cele statutowe, Fundacja Kukuczki finansuje również projekty zgłoszone do „Funduszu im. Andrzeja Zawady”. W tym przypadku wsparcie trafia do wspinaczy, planujących sportowe wyprawy alpinistyczne w góry wysokie. Tylko na ten cel przeznaczamy rocznie ok. 100 tys. zł!

Dzięki środkom pozyskanym z wpłat 1% podatku wspieramym.in.: TOPR w ramach akcji „Śmigło dla Tatr”; projekt „Tatry bez młotka”; inicjatywę „Nasze Skały”, mającą na celu zachowanie dostępu do rejonów wspinaczkowych oraz „Polskie Himalaje 2018” – akcję, której przyświeca idea uczczenia setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Pomagamy również klubom wysokogórskim i stowarzyszeniom wspinaczkowym, przekazując jednocześnie środki na Izbę Pamięci J. Kukuczki w Istebnej czy Bazę Tatrzańską Polskiego Związku Alpinizmu.

Angażując się w duże akcje, nie zapominamy jednak o tych, dla których góry – często nieodwzajemniona miłość i tragiczna w skutkach pasja – napisały smutną historię życia. Wpłaty z tytułu 1% podatku zasilają bowiem Fundacyjny Fundusz Pomocowy im. Krzysztofa Berbeki, w ramach którego niesiemy pomoc osobom poszkodowanym i rodzinom tych, którzy w górach pozostali już na zawsze. Beneficjentami tej puli środków są m.in.: Anna Tyszkiewicz, Dariusz Glinka, Paweł Kulinicz czy Artur Pierzchniak „Guma” oraz wielu innych pasjonatów wspinaczki, którym wypadki czy ciężkie choroby uniemożliwiają nie tylko powrót w ukochane góry, ale również godne życie.

Wsparciem finansowym objęliśmy również m.in.: rodzinę Łukasza Chrzanowskiego, który zginął w górach latem 2016; synów Maćka Berbeki, który zginął podczas zimowego zdobycia Broad Peak w 2013 czy Paulinę Kozub z córeczką Natalką, które w 2011 roku pozostawił – na skutek śmiertelnego wypadku w Alpach – Wojtek Kozub. Nasze wsparcia trafia również do Sylwii Bukowickiej, wychowującej córeczkę Bartosza Tomaszewskiego, który zginął w 2010 roku w rejonie Mont Blanc oraz do Olgi Morawskiej z dziećmi, wdowie po tragicznie zmarłym w 2009 roku Piotrze Morawskim.

JAK PRZEKAZAĆ 1% PODATKU na Fundację Kukuczki?

KRS 0000084062 + nazwa celu szczegółowego

WPŁATY DEDYKOWANE

Jeżeli zdecydowałeś się na wsparcie jednego z poniższych celów, wpiszjego nazwę wodpowiedniej rubryce:PIT28 – poz. 133, PIT36 – poz. 309, PIT36L – poz. 109, PIT37 – poz. 128, PIT38 – poz. 62

AKCJE / PROJEKTY SPECJALNE

Pomoc Arturowi Pierzchniakowi

Pomoc rodzinie Łukasza Chrzanowskiego

WAŻNE!

Wszystkie wpłaty na cele szczegółowe – pozyskane przez Fundację Kukuczki w ramach 1% podatku – przekazane zostaną tylko i wyłącznie konkretnym beneficjentom, wskazanym przez podatnika w zeznaniu za 2016 rok.

Informacje dodatkowe

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki uzyskała status Organizacji Pożytku Publicznego w 2004 roku i tym samym jest upoważniona do otrzymywania 1% podatku na rzecz celów statutowych, jak też dedykowanych akcji i projektów specjalnych. Więcej informacji na ten temat znaleźć można na stronach www.pozytek.ngo.pl; www.pozytek.gov.pl; https://opp.mpips.gov.pl/.

Do przekazania 1% podatku na rzecz Fundacji Kukuczki uprawnieni są:

Sprawozdania finansowe, bilanse oraz dokumenty Fundacji / REGON, NIP, statut, wpisy do KRS / dostępne są na stronie głównej Fundacji, w zakładce Dokumenty oraz w serwisie www.pozytek.gov.pl i na stronie Krajowego Rejestru Sądowego.

Fundację można również wesprzeć w formie darowizn:

Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki
00-087 Warszawa, ul. Corazziego 5/24 (KRS 0000084062)

Bank Millennium
04 1160 2202 0000 0000 5515 5611

Wpłat można dokonywać przelewem bankowym lub bezpośrednio przez system płatności internetowych "PayU" i "PayPal".

W tym celu należy kliknąć na zakładkę darowizny.

Informacje do wpłat z zagranicy na konto Fundacji:

BIC/SWIFT CODE: BIGBPLPWXXX
IBAN: PL 04 1160 2202 0000 0000 5515 5611